"Álomhatár" - Tóth Zsuzsanna fotókiállítása

Fotók: Sándor Imre




Fotók: Kalácsi René
http://www.kalacsirene.hu/










Szeretettel meghívjuk Önt, családját és barátait
2010.augusztus 31.-én (kedden)
18 órakor

Tóth Zsuzsanna
"ÁLOMHATÁR" című természetfotó kiállításának
megnyitójára
a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ Művelődési Galériájába.

A kiállítást megnyitja:
Füleki László, a SzemPont Fotókör vezetője

Közreműködik: Kurta Zsolt gitáron

A kiállítás megtekinthető 2010 szeptember 30-ig.

Cím:
3200 Gyöngyös, Barátok tere 3.
tel: 37/ 312 281
info@gyongyok.com


"Rögtön felmerül a kérdés: mit tud Tóth Zsuzsa, amit más, vele egyidőben kezdők nem annyira?
Annyit elöljáróban, ami a képek megtekintése után nyilvánvalóvá válik, hogy a legtöbb képen közelképeket láthatunk az élővilágról vagyis apróságokat lehet látni nagyban.
Ez az a világ, ami sok kezdő fotós számára jelenti az első rácsodálkozást: hogy ez ilyen valójában? Ilyen ismeretlen, ilyen szép, ilyen szokatlan? Olyan életbe kapunk bepillantást, amit nem ismerünk, annak ellenére, hogy azon a szinten zajlik, ahol mi is élünk, valahol a talaj és 2 m magasság között. Mégis ez a párhuzamos élet rejtve marad előttünk, addig, amíg szorgalmas, tehetséges és nyughatatlan emberek nem tárják elénk ennek az életnek a pillanatait, résztvevőit, környezetét.
Mi lehet az ok, ami ebbe a kiváló mezőnybe Tóth Zsuzsát beemelte, mik azok a jellegzetességek, amelyek megkülönböztetik a többi kiválótól?
A válasz nem egyszerű. A képeket végignézve, én úgy gondolom, hogy két dolog lehet emögött. Az egyik valamilyen ösztönös női megérzés, egy esztétikai intelligencia, egy hatodik érzék, ami segíti abban, hogyan hangolja össze a képen lévő színeket egymással, milyen hátteret válasszon ki a témához, hogyan varázsolja el a nézőt egy új látvánnyal.
A másik dolog a fény nagyszerű kezelése Tóth Zsuzsa képein. Itt valójában nem találunk kontraszttalan, mélabús, kedvetlen képeket, földszíneket vagy divatos elszíneződéseket. Itt a fény hozza az erős színeket és a mély árnyékokat is vagy csak egyszerűen beterít bennünket. A hajnali órák harmatja rárakódva a növényekre, állatokra a felkelő nap sugarai által megfestve, olyan hátteret tud biztosítani, amit hétköznapi szem keveset láthat. A fotós pedig tovább csavarva a gondolatot, ezeket a fényeket sokszor nem primer módon, hanem háttérként használja fel, amelyek az objektívek, blendék fényszóródási tulajdonságait felhasználva nagyon változatos formában jelennek meg a képeken.
Végeredményben, az itt látható kiállításon főleg cseppeket és pókhálót és lepkéket látunk sok változatban. Nem unalmas ez?
Úgy gondolom, hogy semmiképpen sem. Pontosan ez bizonyítja, hogy egy növény, állat, egy jelenség milyen sokféleképpen mutatható be élvezetesen, látványosan, izgalmasan." Füleki László

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Remélem sokan megyünk a megnyitóra!
Kiváncsian várom a képeidet!:)

Üdv: Gabesz

Bumi írta...

Kedden? Miért nem valamelyik hétvégén?? :) Majd megnézzük ám!

Bumi írta...

Detti voltam - mi az, hogy BUMI ???

tothzsu írta...

Gabesz: Örülök, hogy megismerhettelek!
Bumikám :) Te meg honnan kerültél elő? A kiállítás szombaton is megtekinthető, amúgy meg mikor látlak már végre egyszer? Kb ezer éve már...

Bumi írta...

Én, meg az őrült elképzeléseim, hogy 30 évesen én már két gyerek anyukája akarok lenni! Most megnézhetem magam, jól be vagyok ide zárva a két szarossal :) Esetleg meglátogathatnál bennünket :)Nagy megtiszteltetés lenne! :))) Te lettél a példaképem ugyanis :)
Puszi neked! ;)

tothzsu írta...

Detti :) Ne hozz zavarba! Inkább küld el a címed, és előzetes egyeztetés után, egy budapesti tartózkodásomkor meglátogatlak :) És elmeséljük, az elmúlt 10 évben ki mit csinált :) és miért :)
Puszi!

Szandus írta...

Igazán gyönyörűek a képeid! Nekem tetszett a megnyitó és a csütörtöki beszélgetős esten is ott voltam. :)
Nagyon tetszett hogy betekinthettünk kicsit a képek mögé!
További szép sikereket és szép fényeket kívánok!
szandus